Update Oekraïne: VK voorspelt ‘strijd’ met Russisch oorlogsplan | ETN | 22.09.2022

0
32

Groot-Brittannië heeft donderdag twijfels geuit over het vermogen van Rusland om uitvoering te geven aan wat president Vladimir Poetin een “gedeeltelijke mobilisatie” van 300.000 reservisten voor de oorlog tegen Oekraïne noemde.

De scepsis is aangewakkerd door een reactie van sommige burgers in reactie op het bevel van Poetin.

Ondanks de Russische wetten op afwijkende meningen gingen demonstranten de straat op in steden in het hele land. Volgens de onafhankelijke Russische mensenrechtenorganisatie OVD-Info zijn bijna 1.200 Russen gearresteerd bij anti-oorlogsprotesten in steden als Moskou en St. Petersburg.

“Rusland zal waarschijnlijk worstelen met de logistieke en administratieve uitdagingen van zelfs het verzamelen van de 300.000 manschappen”, zei het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse update over de oorlog in Oekraïne.

“Het zal waarschijnlijk proberen nieuwe formaties op te richten met veel van deze troepen, die waarschijnlijk maandenlang niet effectief zullen zijn”, voegde het eraan toe.

Het ministerie beschouwt de gedeeltelijke mobilisatie als een teken van wanhoop uit Moskou. “De stap is in feite een erkenning dat Rusland zijn voorraad bereidwillige vrijwilligers heeft uitgeput om in Oekraïne te vechten.”

“Zelfs deze beperkte mobilisatie zal waarschijnlijk zeer onpopulair zijn bij delen van de Russische bevolking. Poetin aanvaardt aanzienlijke politieke risico’s in de hoop de broodnodige gevechtskracht te genereren”, zei het.

Ondertussen schreef het Institute for the Study of War, een in Washington gevestigde denktank, in een beoordeling dat de gedeeltelijke mobilisatie van Rusland “Oekraïne niet de kans zal ontnemen om meer van zijn bezette gebied in en door de winter te bevrijden.”

Het instituut voegde eraan toe dat de gedeeltelijke mobilisatie maandenlang geen significant bruikbare Russische gevechtskracht zal genereren.

Militair expert Mick Ryan, een gepensioneerde generaal-majoor van het Australische leger, schreef op Twitter dat Russische troepen al bijna acht maanden in gevechten zijn ingezet in Oekraïne, wat meer is dan de gebruikelijke drie tot vier maanden.

“Dit is een uitgeputte kracht die rotatie nodig heeft. Een dergelijke rotatie was onmogelijk zonder deze gedeeltelijke mobilisatie”, schreef Ryan. Dit gaat dus meer over rotatie en vervangingen dan over het bouwen van een enorm nieuw offensief vermogen, suggereerde hij.

Hier is een overzicht van ander nieuws in of over de oorlog in Oekraïne in september 22.

NAVO zegt dat het nooit ‘schijnreferenda’ in Oekraïne zal erkennen

De NAVO veroordeelde de plannen van Moskou om zogenaamde “referendums” te houden in de door Rusland bezette regio’s van Oekraïne en riep alle landen op om af te wijzen wat zij noemde “Ruslands flagrante pogingen tot territoriale verovering”.

“Sham-referenda in de regio’s Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Cherson in Oekraïne hebben geen legitimiteit en zullen een flagrante schending van het VN-Handvest zijn. NAVO-bondgenoten zullen hun illegale en onwettige annexatie niet erkennen. Deze landen zijn Oekraïne”, zei de NAVO in een verklaring. een verklaring.

Op dinsdag zei Moskou dat vier grotendeels door Rusland bezette regio’s in Oost- en Zuid-Oekraïne de komende dagen zullen stemmen over toetreding tot Rusland.

VS hekelt nucleaire dreiging Rusland bij VN-Veiligheidsraad

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad dat “elk lid van de Raad een duidelijke boodschap moet afgeven dat deze roekeloze nucleaire dreigingen onmiddellijk moeten stoppen”.

Blinken somde verschillende beschuldigingen op van oorlogsmisdaden en andere wreedheden die zijn begaan tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

Blinken riep landen op om Rusland verantwoordelijk te houden en zei dat de “internationale orde die we hier hebben verzameld om te handhaven voor onze ogen wordt verscheurd”.

“We kunnen – en zullen – president Poetin er niet mee weg laten komen”, voegde Blinken eraan toe. De topdiplomaat van de VS zei dat het van cruciaal belang was om aan te tonen dat “geen enkel land de grenzen van een ander met geweld kan hertekenen”.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov verwierp de beschuldigingen tijdens de zitting en zei dat de “VS en hun bondgenoten met de medewerking van internationale mensenrechtenorganisaties de misdaden van het Kiev-regime hebben beleden.”

De VN-Veiligheidsraad heeft 10 gekozen leden en vijf permanente leden die elk voorstel van de Veiligheidsraad kunnen uitspreken, namelijk de VS, Rusland, China, Frankrijk en het VK.

VK, Polen en Oekraïne versterken defensiecapaciteiten

Het VK, Polen en Oekraïne zullen hun trilaterale samenwerking ontwikkelen, onder meer door de defensiecapaciteiten van de drie landen en de oostflank van de NAVO te versterken, volgens een gezamenlijke verklaring van hun ministers van Buitenlandse Zaken.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen, die in New York bijeenkwamen voor de Algemene Vergadering van de VN, stemden ook in met plannen om Oekraïne op lange termijn te steunen.

Duitse minister van Defensie zegt dat stappen van Poetin de vastberadenheid van Berlijn versterken

De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht zegt dat de gedeeltelijke mobilisatie van Rusland en de geplande referenda in de bezette delen van Oekraïne de Duitse militaire steun voor Kiev niet zullen verzwakken.

“Integendeel, deze reactie van Poetin op de successen van Oekraïne spoort ons aan om Oekraïne te blijven steunen en dit duidelijke signaal af te geven”, zei Lambrecht.

De opmerkingen kwamen in Berlijn na een ontmoeting met haar Franse ambtgenoot Sebastien Lecornu.

Van zijn kant zei Lecronu dat Frankrijk ook zijn steun aan Oekraïne zou voortzetten op het gebied van wapens en training.

Orban wil dat de sancties tegen Rusland voor het einde van het jaar worden opgeheven

De Hongaarse premier Viktor Orban wil dat de Europese Unie de sancties tegen Rusland opheft en eist dat dit voor het einde van het jaar gebeurt.

De EU voerde de sancties in als reactie op de Russische invasie van Oekraïne en heeft sinds het begin van het conflict op 24 februari geleidelijk de schroef aangedraaid.

de dagelijkse krant Magyar Nemzet citeerde Orban die zei dat de sancties, en de daaropvolgende economische gevolgen, “door de Brusselse bureaucraten aan de Europeanen werden opgedrongen”.

“De sancties veroorzaken economische problemen, de energiecrisis en inflatie”, voegde hij eraan toe.

Orban heeft zelfs in de nasleep van de oorlog goede betrekkingen met Moskou weten te onderhouden.

Hongarije heeft vrijstelling gekregen van het olie-embargo tegen Rusland om Boedapest te helpen zijn economische zorgen over een tekort weg te nemen.

Finland merkt verkeerstoename aan Russische grens op, gaat visa beperken

Finland heeft meer verkeer dan normaal gemeld aan de grens met Rusland, zo maakte de grenswacht in de regio donderdag bekend.

Volgens het hoofd internationale zaken van de Finse grenswacht, Matti Pitkaniitty, zijn woensdag in totaal 4.824 Russen over de grens in Finland aangekomen. Op dezelfde dag de vorige week waren er 3133, zei hij.

Ondertussen zei minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto dat Finland zijn eigen oplossing zou vinden voor de kwestie van Russische toeristenvisa.

“Finland wil geen transitland worden voor door andere landen afgegeven Schengenvisa”, zei Haavisto woensdagavond tegen de publieke omroep Yle. “Er is geen morele rechtvaardiging voor Russische feestdagen om door te gaan zoals ze zijn.”

Finland deelt een grens met Rusland die zich uitstrekt over 1.340 kilometer (833 mijl).

Turkije zegt dat separatistische ‘referendums’ niet zullen worden erkend door internationale gemeenschap

De geplande “referendums” van Rusland in de bezette Oekraïense gebieden dreigen “de instabiliteit te vergroten”, zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, eraan toevoegend dat de stembiljetten “onwettig” zijn en “niet zullen worden erkend door de internationale gemeenschap”.

Kaart met de regio's waar zogenaamde referenda zijn gepland

Ankara steunt “de territoriale integriteit van Oekraïne”, zei het ministerie, en drong er bij de twee partijen op aan het conflict op te lossen door middel van vreedzame onderhandelingen.

Andere acties dan deze zullen “de inspanningen om het diplomatieke proces nieuw leven in te blazen bemoeilijken”, voegde het eraan toe.

Vier door Rusland bezette regio’s in Oekraïne zijn van plan om vanaf vrijdag zogenaamde referenda te houden over toetreding tot de Russische Federatie.

Meer Oekraïne-gerelateerde inhoud op ETN

Net zoals het deed met de annexatie van de Krim in 2014, maakt Rusland er een punt van niet betrokken te zijn door de referenda te gebruiken om een ​​hands-off benadering voor te stellen. Maar zal deze strategie slagen ondanks internationale spot? ETN onderzocht hier de strategie van het Kremlin.

Er zijn vragen gerezen over de steun van Duitsland aan Oekraïne sinds Rusland in februari binnenviel. Oekraïne heeft moderne, westerse tanks nodig om door te gaan met het heroveren van het door Rusland bezette gebied, volgens militaire experts en er zijn oproepen aan Duitsland om een ​​coalitie in Europa te smeden om ze te bevrijden.

rm, jsi/kb (ETN, ETN, Reuters, dpa)

.

See also  Updates Russia-Ukraine: Zelenskyy unharmed after car accident | ETN | 14.09.2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here